Bouw en verbouw
Trends

Zijn zonnepanelen nog interessant?

De aankomende zomer belooft top te worden voor zonnepaneelbezitters. Veel dagen met een mooie blauwe lucht en veel zon. Om deze reden blijft het aantal woningen en bedrijven met zonnepanelen in een rap tempo stijgen. Ondanks het succes gaan er wel dingen veranderen voor zonnepaneelbezitters. In 2025 gaat de salderingsregeling namelijk veranderen, de salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen om het investeren in duurzame energie aantrekkelijker te maken. Volgens deze regeling mag je alle opgewekte stroom wegstrepen tegen de door jouw verbruikte stroom. De tarieven en belastingen zijn hetzelfde voor ingekochte stroom als zelf opgewekte stroom. Dit gaat vanaf 2025 veranderen. De regeling wordt vanaf dan afgebouwd.

Het voorstel is dat vanaf 2025 nog maar 64% van de geleverde stroom gesaldeerd mag worden. Tussen 2025 en 2031 wordt de regeling stapgewijs helemaal afgebouwd. Maar krijg je vanaf 2025 dan voor een gedeelte van je opgewekte stroom niks meer terug? Nee, gelukkig niet! Vanaf 2025 krijg je een terugleververgoeding van jouw energieleverancier. Deze terugleververgoeding wordt door de leverancier bepaald. De minister wil wel dat deze vergoeding redelijk is, daarom heeft het kabinet in de wet laten opnemen dat de vergoeding minimaal 80% van het tarief moet zijn. Dit percentage is vastgesteld tot 2027. In dat jaar gaat de minister weer kijken of dat tarief nog steeds redelijk is. Misschien denk jij nu bij jezelf, is het leggen van zonnepanelen na al die veranderingen nog wel rendabel? In dit blog leggen wij uit wat de gevolgen van deze nieuwe regeling zijn.

Zijn zonnepanelen nog rendabel in de toekomst?

Als eerste is het belangrijk om te onthouden dat de afbouw van salderingsregeling pas begint op 1 januari 2025. Dit betekent dat in 2023 en 2024 nog 100% van de opgewekte energie gesaldeerd mag worden. De salderingspercentages zien er vanaf 2025 als volgt uit:

  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Voor de jaren 2023 en 2024 blijven zonnepanelen dus zeker nog rendabel. Daarna gaan zonnepanelen dus langzaam iets minder opleveren. Toch blijven zonnepanelen in de meeste gevallen rendabel. Het grote verschil is dat de terugverdientijd langer wordt, omdat de maandelijkse besparing elk jaar minder gaat opleveren. Mocht je willen beginnen aan zonnepanelen, dan is het dus niet handig om al te lang te twijfelen. Nu vraag jij je misschien af waarom de overheid de salderingsregeling gaat afbouwen. Over weggestreepte elektriciteit wordt geen belasting betaald, dit betekent dat de overheid minder belastinginkomsten heeft. Ook maken energieleveranciers extra kosten door de huidige regeling. Deze kosten worden in de energietarieven doorberekend, waardoor deze voor iedereen hoger worden. De salderingsregeling wordt nu afgebouwd omdat ook zonder de regeling zonnepanelen zich nog steeds snel terugverdienen. Volgens een onderzoek van TNO verdienen zonnepanelen zich gemiddeld binnen 7 jaar terug. Een zonnepaneel gaat daarentegen gemiddeld 25 jaar mee.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een hoop voordelen. Allereerst draag jij met zonne-energie bij aan een beter milieu. Met panelen wek je groene stroom op en daarmee draag jij bij aan de doelen gesteld in het klimaatakkoord, niet onbelangrijk! Verder verlaag je natuurlijk jouw eigen energierekening. Door de stijging van de gas- en stroomprijzen is een verlaging voor veel Nederlanders erg welkom.  Een ander groot voordeel is een verbetering van het energielabel van jouw woning. Een beter energielabel is bij een eventuele verkoop of verhuur erg interessant voor de koper of huurder. Andere voordelen van zonnepanelen zijn:

  • Geen BTW over de installatie: sinds 2023 is de BTW over de installatie van zonnepanelen 0%.
  • Verhoging WOZ-waarde: zonnepanelen maken je huis meer waard. Dit zie je dus terug in de WOZ-waarde.

Nadelen van zonnepanelen

Er zijn toch nog steeds een paar kleine nadelen aan zonnepanelen op je dak. Zo blijft het een grote investering. Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is niet goedkoop. Zonnepanelen verdienen zichzelf wel snel terug, maar het blijft een investering van formaat. Daarnaast kan het zijn dat er een aantal dingen moeten veranderen in jouw meterkast. Wanneer je namelijk meer dan 3 panelen laat installeren, moet je een nieuwe groep aanmaken in jouw meterkast. Dit brengt wat kosten met zich mee. Tot slot is het onderhouden van de panelen ook een nadeel, de panelen zelf vragen niet veel onderhoud maar kunnen wel in de weg liggen bij onderhoud aan jouw dak.

Wat voor onderhoud komt er bij kijken?

De panelen zelf vragen dus niet veel onderhoud. Door een vuilafstotende laag is het in principe niet nodig om de panelen schoon te maken. Wanneer je de zonnepanelen schoon houdt kan het wel zijn dat ze uiteindelijk meer opleveren. Hoe schoner de panelen zijn, hoe meer zonlicht opgevangen kan worden.

Onderhoud aan je dak

Als je onderhoud moet plegen aan je dak kunnen panelen wel vervelend zijn. Bij een plat dak is het vrij gemakkelijk om de panelen er zelf van af te halen en er ook weer op te leggen. Bij een schuin dak moet je snel al meer moeite doen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het leggen van de panelen.

Wil jij een artikel plaatsen?

Mail naar: mail@allesinenomjehuis.nl