Bouw en verbouw
Trends

Thuisbatterij voor jouw zonne-energie

Vele van ons wekken tegenwoordig een gedeelte van onze energie zelf op. Dat gebeurt vaak met zonnepanelen maar dit kan ook met windturbines of een warmtepomp. Energie zelf opwekken helpt mee aan een duurzamere maatschappij en een beter milieu. In de huidige situatie wekken wij energie op die vervolgens direct in huis wordt gebruikt. Als deze energie niet gebruikt wordt dan leveren we deze terug aan het stroomnet. Momenteel wordt ongeveer 30% van de opgewekte energie zelf gebruikt. Tot 2025 zijn de tarieven voor opgewekte energie hetzelfde en is het terugvoeren van opgewekte stroom geen ramp. Na 1 januari 2025 verandert deze salderingsregeling en krijg je dus minder terug voor jouw stroom dan dat je er voor zou moeten betalen. Tegen die tijd wordt het dus interessant om meer opgewekte stroom zelf te gebruiken of op te slaan. Hoe je meer stroom kan opslaan lees je in dit artikel. Wil je meer informatie over de salderingsregeling lees dan ons eerdere blogartikel “Zijn zonnepanelen nog rendabel?”

Een thuisbatterij als oplossing

Om meer opgewekte energie te gebruiken kan je ervoor kiezen om overdag meer energie te verbruiken. Zet bijvoorbeeld overdag de vaatwasser en de wasmachine aan. Hoewel dit goed bedoeld is levert het niet zoveel op. Verreweg de beste manier om meer eigen energie te gebruiken is door middel van een thuisbatterij. Een thuisbatterij is ontworpen om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Een thuisbatterij laadt op tijdens een overschot, dit is wanneer de energiebron meer energie oplevert dan dat er op dat moment wordt verbruikt. Dit overschot wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Wanneer er vervolgens vraag is naar meer energie omdat de zonnepanelen minder opbrengen dan wordt de batterij ontladen. Hierdoor gebruik je dus ook eigen opgewekte energie wanneer de zon niet schijnt en je behoudt stroom wanneer het algemene stroomnet uitvalt. Een thuisbatterij is eigenlijk altijd uitgerust met monitoring- en regelfuncties. Met deze functies kan jij het energieniveau van de batterij in de gaten houden.

Windturbines en warmtepompen

We hebben het voornamelijk over zonne-energie gehad, maar er zijn nog meer manieren om thuis energie op te wekken. Zo kan je tegenwoordig een warmtepomp laten installeren of windturbines plaatsen. Windturbines kunnen in een aantal verschillende maten geïnstalleerd worden. Niet ieder huishouden kan een grote windturbine kwijt. Gelukkig zijn de kleinere modellen nog steeds effectief in het opwekken van energie. Het installeren van een windturbine vereist wel een omgevingsvergunning. Deze vergunning is de officiële toestemming van een gemeente voor bepaalde activiteiten, zoals het plaatsen van een windturbine. Deze vergunning geeft aan hoe hoog de turbine mag zijn en waar deze geplaatst mag worden. De energie van een windturbine kan opgeslagen worden in een thuisbatterij. Naast een windturbine kan je ook kiezen voor een warmtepomp als bron van duurzame energie. De energie uit een warmtepomp wordt niet opgeslagen in een thuisbatterij maar kan nog steeds voor kostenvermindering zorgen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater en gebruikt deze om je huis te verwarmen of te koelen. Een warmtepomp kan veel meer warmte opwekken dan elektriciteit en is hierdoor zeer efficiënt.

Slim omgaan met eigen energie

Een thuisbatterij is een flinke investering, het kost tussen de €4.000 en €5.000. Nu de salderingsregeling nog onveranderd is heeft een thuisbatterij een vrij lange terugverdientijd. Het kost ongeveer 10 jaar om de gehele investering terug te verdienen. Nadat de salderingsregeling wordt veranderd en opgewekt energie minder waard wordt zal een thuisbatterij steeds voordeliger worden en minder lang duren om terug te verdienen.

Wil jij een artikel plaatsen?

Mail naar: mail@allesinenomjehuis.nl