Buitenleven
Trends

Waar komt hooikoorts vandaan?

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Veel Nederlanders hebben dus weer last van het grote aantal pollen in de lucht, bijvoorbeeld in de vorm van een verstopte neus, jeukende of tranende ogen, benauwdheid of vermoeidheid. Maar hoe komt het dat hooikoorts maar een gedeelte van het jaar zo’n probleem vormt? En waarom hebben zoveel mensen er last van? Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel uit pollen. Deze pollen ontstaan in de bloeiperiode en verspreiden zich vervolgens bij droog en warm weer via de wind. Hooikoorts is een allergie voor pollen, maar vergeleken met andere allergieën hebben relatief veel mensen last van deze pollenallergie. In Nederland gaat het om ongeveer 15 tot 20% van de bevolking. In Europa heeft ongeveer de kwart van de bevolking op een bepaalde manier last van een pollenallergie. Gelukkig zijn hooikoortsklachten op een hoop manieren te verminderen. In dit artikel geven we een paar tips over hoe jij droge ogen en andere klachten tegen kan gaan.

Medicijnen tegen hooikoorts

De symptomen van hooikoorts zetten op wanneer de mestcellen op het slijmvlies met hun antennes stuifmeel herkennen als schadelijk stof. Als reactie laten deze mestcellen een aantal stoffen vrij. Deze stoffen veroorzaken de volgende allergische reacties:

  • Histamine: Deze stof veroorzaakt vaatverwijding, roodheid, jeuk en vochtverlies. Dit ervaren wij als tranende ogen of een loopneus.
  • Ontstekingsbevorderende stoffen: Denk aan interleukinen en leukotriënen. Deze stoffen trekken cellen aan die voor chronische ontstekingen zorgen. Deze ontstekingen helpen mee aan het ontstaan van slijmvliesverdikking. Hierdoor gaat je neus dicht zitten en er kan een ontsteking in de longen ontstaan. Deze ontsteking zorgt voor benauwdheid.

Medicijnen die tegen deze klachten helpen zijn, Cromonen, Anti-histaminica en ontstekingremmers zoals Corticosteroïden.

Adviezen tegen hooikoorts

Als je geen medicijnen wilt nemen, dan kan je ook nog een hoop andere dingen doen om hooikoortsklachten te verminderen. Zo kan je ’s avonds bijvoorbeeld beter binnen blijven, op dat moment is de concentratie stuifmeel namelijk het hoogst. Andere handige tips zijn:

  • Houd overdag ramen en deuren gesloten
  • Maai geen gras
  • Trek nadat je buiten bent geweest andere kleding aan om het stuifmeel uit jouw buurt te houden
  • Draag een bril of zonnebril die jouw ogen zoveel mogelijk beschermt
  • Houd de ramen van jouw auto dicht, je kunt ook een stuifmeelfilter kopen voor de luchtventilatie in jouw auto
  • Zet geen verse planten of bloemen in jouw huis
  • Hang buiten geen was om te drogen wanneer de stuifmeelconcentratie hoog is
  • Was jouw huisdieren regelmatig om stuifmeel uit hun vacht te verwijderen

Je omgeving beschermen tegen pollen

Als je erg gevoelig bent voor pollen, dan kan je het beste een aantal voorzorgsmaatregelen treffen om ze buiten jouw huis te houden. Zo kan je proberen het huis pollenvrij te betreden, erg logisch maar lastig uit te voeren. Stuifmeel is namelijk bijna niet te zien met het blote oog. Het is daarom erg lastig om in te schatten of je nu echt pollenvrij bent. Toch scheelt het een hoop als je jouw jas en kleding uit schudt voordat je naar binnen gaat. Als je al helemaal zeker wilt zijn, kan je het beste meteen andere kleren aantrekken als je binnenkomt.  Je kunt ook aan de luchtkwaliteit werken in je woning. Dit doe je niet door alle deuren en ramen open te zetten. Dit vergroot namelijk de kans op pollen in jouw woning. Je kunt wel een luchtreiniger aanschaffen. Luchtreinigers voeren lucht de woning in door extra fijne filters. Op deze manier blijven alle pollendeeltjes buiten. Mocht je toch liever jouw ramen en deuren open willen houden tijdens de zomer, dan kan je altijd nog kiezen voor een hor. De hor laat wel frisse lucht door maar houdt stuifmeel buiten.

Genezen van hooikoorts

Hooikoorts is dus een allergische reactie op stuifmeel. Voor de meeste mensen is het erg vervelend maar er is mee te leven. Mochten de medicijnen echt niet helpen en worden de klachten onleefbaar? Dan kan je nog altijd kiezen voor een immuuntherapie. Een immuuntherapie is bedoeld om een allergie te verhelpen. Door je lichaam langzaam steeds meer bloot te stellen aan een stof waar het allergisch voor is, went jouw lichaam aan die stoffen. Hierdoor worden de klachten minder, een behandeling kan soms tot wel drie jaar duren. Vaak duurt het een heel jaar van behandelen totdat de klachten minder worden. Een immuuntherapie kan met een prik in uw arm of been of een pil die smelt onder uw tong.

Wil jij een artikel plaatsen?

Mail naar: mail@allesinenomjehuis.nl