Buitenleven
Tuin

Wat te doen bij wateroverlast in de tuin?

Het klimaat in Nederland wordt steeds grilliger. Hele warme en droge periodes en meer en meer hevige regenbuien. Deze hevige regenbuien zorgen ervoor dat het water minder goed wegloopt in uw tuin. In dit artikel van Van Hout Tuinprojecten komen een aantal tips waar u aan kunt denken als u uw tuin gaat renoveren. Waar u rekening mee kunt houden om wateroverlast te voorkomen in uw tuin.

Drainage
Door het aanleggen van een drainage, een zeer betaalbare oplossingen, waarmee u wateroverlast op een eenvoudige wijze voorkomt. Met een drainage wordt tevens bepaalt hoe het water afloopt. Zo kunt u  hoogte verschillen aanbrengen in de tuin. Om het water bij hevige regenbuien te sturen naar het punt waar u het wil hebben.

Aanleggen van drainage systeem
Bij het aanleggen van een drainage systeem worden sleuven gegraven van ongeveer 60 tot 90 centimeter diep. Deze sleuven worden gevuld met een klein laagje schelpen of grind. Vervolgens worden drainagebuizen aangebracht. Deze worden vervolgens weer afgedekt met 40 tot 45 centimeter schelpen of eventueel grofzand. De laatste stap is het vullen van 20 cm van de sleuf. Deze wordt gevuld met straatzand of tuinaarde (voor de tegels). Meestal is hiermee wateroverlast in uw tuin opgelost. Een drainage voorkomt ook dat er vocht op de tegels blijft liggen en dat bijvoorbeeld keramische tegels niet groen uit kunnen slaan.

Heeft u een grote tuin? Dan adviseren wij, van Van Hout Tuinprojecten, om een water- of lijngoot aan te laten leggen. Hieronder leggen we dit in het kort even uit.

Watergoot of lijngoot in de tuin

Heeft u een wat grotere tuin, dan raden we aan om na te denken over het aanleggen van een watergoot of lijngoot in de tuin. Een watergoot of lijngoot is duurder. Waarbij er vaak een aansluiting wordt gemaakt op het riool als dat mogelijk is middels PVC buizen. Een tweede mogelijkheid is dat er gewerkt wordt met zogenoemde afvoersleuven om het water diep genoeg in de grond te brengen omdat aansluiting op riool niet mogelijk of wenselijk is. Per situatie wordt dit bekeken en met u besproken.

Tuinrenovatie is het moment om wateroverlast in de toekomst te voorkomen
Bij de aanleg van een nieuwe tuin of een tuinrenovatie van een bestaande tuin zijn de momenten om rekening te houden met wateroverlast. De hovenier kan bepalen hoe de tuin en het water moet aflopen. Welke hoogte verschillen gewenst zijn en hoe het water geleidelijk naar de watergoot of drainage geleid wordt. Op deze wijze wordt voorkomen dat ook bij hevige regenbuien water in de tuin blijft staan. De hovenier bekijkt het gehele tuinplan en waterplan zodat er ook voldoende water naar een gazon of een borders geleid kan worden, zodat planten en gras meteen extra grondwater krijgen.

Wateroverlast in huis als gevolg van extreem weer
Soms loopt het water verkeerd af in een tuin en dreigt er wateroverlast in huis te ontstaan. Ook dan kan een lijngoot uitkomst bieden. deze komt vaak terug in de bestrating van het terras. Door bijvoorbeeld een slimeline rooster aan te leggen stroomt het water snel naar de buffer.

Lijngoot bij het huis plaatsen in het terras

Op de plek waar de goot moet komen, wordt eerst een klein gedeelte uitgegraven. De lijngoot wordt vervolgens geplaatst. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de diepte van plaatsen, de goten dienen 2 tot 5 mm lager moeten liggen dan het terras voor een goede afwatering. De ruimte rondom de goten wordt opgevuld met gestabiliseerd zand. De goot wordt door middel van PVC buizen aangesloten op het riool. Bij het aanleggen van een nieuw terras is het vaak geen probleem, ook bij bestaande terrassen is een oplossing voorhanden. Dit moet ter plekke worden bekeken. Vraag een hovenier om naar uw situatie te komen kijken en u goed te adviseren.

Riool onstoppen

Een ander verborgen probleem is vaak de riolering. Bij het aanleggen van een tuin is het belangrijk te kijken hoe de buizen van het riool lopen en waar welke planten, bomen geplant worden. Zo kan het zijn dat na jaren u riool problemen ervaart als gevolg van een riool dat verstopt raakt door bijvoorbeeld de ingroei van boom wortels. Vraag een rioolservice bedrijf het riool te inspecteren.

bron: Van Hout Tuinprojecten (Rosmalen)

Wil jij een artikel plaatsen?

Mail naar: mail@allesinenomjehuis.nl