Buitenleven
Tuin

Kies je voor gras of kunstgras?

Ben jij bezig met het aanleggen, renoveren of ontwerpen van jouw tuin? Dan moet je waarschijnlijk kiezen voor een ondergrond. Ga je dan voor gras of kunstgras? Wij snappen heel goed dat dit een lastige keuze kan zijn. De ondergrond heeft namelijk invloed op de gehele tuin. Omdat deze keuze zo belangrijk is voor jouw tuin helpen wij je graag een handje. Zo weet je zeker dat je een ondergrond aanschaft die helemaal past bij jouw voorkeuren op gebieden zoals duurzaamheid, sfeer en millieu. In dit artikel zetten wij namelijk de twee mogelijkheden onder elkaar met daarbij de voor- en nadelen!

Kiezen voor kunstgras

Erg nieuw is kunstgras niet meer, maar toch blijft de opbouw van kunstgras voor velen onbekend. Dus nog een keer, wat is kunstgras precies? Kunstgras is een kunstmatig alternatief voor gras die oorspronkelijk veel in de sportwereld werd gebruikt. Tegenwoordig ligt er ook veel kunstgras in Nederlandse achtertuinen. Kunstgras bestaat uit twee delen, de onderlaag en de sprieten. De sprieten zijn vaak opgebouwd uit twee verschillende soorten plastic en de onderlaag bestaat vaak uit latex of polyurethaan. Door deze kunstmatige opbouw ging lang het gerucht dat kunstgras slecht voor de gezondheid is of zelfs kankerverwekkend zou zijn. In 2016 bleek echter uit een onderzoek van het RIVM dat de gezondheidsrisico’s die komen door blootstelling aan stoffen uit kunstgrasvelden praktisch verwaarloosbaar zijn. Een gezondheidsrisico is dus geen nadeel van kunstgras. Dit zijn bijvoorbeeld wel nadelen van kunstgras:

  • Flinke investering: Zowel het aanschaffen als aanleggen van een kunstgrasveldje kan een flinke investering zijn. Het aanleggen en aanschaffen van graszaad of graszoden is in vergelijking een stuk goedkoper.
  • Geen duurzaam materiaal: Hoewel het materiaal dus niet schadelijk is, betekent dat niet meteen dat het goed is voor het milieu. Kunstgras neemt namelijk in tegenstelling tot normaal gras geen Co2 op. Ook het fabriceren van de kunststof voor kunstgras is niet altijd een duurzaam proces. Normaal gras is zoals je misschien al had verwacht een stuk beter voor het milieu.
  • Algen, onkruid en mos: Op een kunstgras gazon groeien regelmatig algen of mos. Onkruid lijkt voor een groot gedeelte wel helemaal uitgeschakeld te zijn maar kan aan de randen van het kunstgrasveld nog steeds groeien.

Maar kunstgras wordt steeds populairder. Dit komt omdat kunstgras ook een hoop voordelen heeft. Enkele voordelen zijn:

  • Onderhoudsvrij: Het grootste voordeel is toch wel dat kunstgras minder onderhoud nodig heeft dan natuurlijk gras. Een strak gazon van natuurlijk gras vraagt namelijk een hoop onderhoud. Deze moet gezaaid, gemaaid en gesproeid worden. Bij een gazon van kunstgras hoeft dit niet. Met een grasmat van kunstgras heb je dus een strak gazon zonder een hoop onderhoud.
  • Afstemmen op jouw voorkeur: Wanneer je voor kunstgras kiest, kan je deze helemaal afstemmen op jouw eigen voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een andere kleur of soms zelfs voor een ander materiaal.
  • Geen extra kosten: Nadat het kunstgras ligt, zijn er eigenlijk geen extra kosten. Ook is het onderhoud van kunstgras zelfs duurzamer dan dat van normaal gras. Omdat kunstgras niet gesproeid hoeft te worden.
  • Verbeterd kunstgras: Kunstgras ziet er steeds echter uit. Daarnaast komt er geen onderhoud bij kijken. Je hebt dus een gazon dat er bijna zo goed uit ziet als echt gras en ook nog een stuk minder onderhoudsintensief is.

De voor- en nadelen van gras

Kunstgras is de laatste jaren flink in uitstraling verbeterd, maar toch liggen er in de meeste tuinen nog steeds gazonnen van natuurlijk gras. Dit komt omdat natuurlijk gras nog altijd een hoop voordelen heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Natuurlijke uitstraling: Hoewel de uitstraling van kunstgras dus steeds beter wordt, kan het nog steeds niet tippen aan echt gras. Dit geldt niet alleen voor de natuurlijke uitstraling die echt gras heeft, maar ook voor de geur. De lekkere frisse geur van natuurgras is gewoon niet na te bootsen met kunstgras.
  • Beter voor het milieu: Omdat elke tuin belangrijk is voor het ecosysteem heeft de natuur er zeker baat bij als er echt gras in jouw tuin ligt. Insecten ruiken van grote afstand waar er echt gras ligt en gebruiken de grasmat vaak als broeinest. Daarnaast geeft het voor een aantal beestjes ook bescherming, wil je dus een positieve bijdrage leveren aan het milieu dan kies je voor echt gras.
  • Goedkoper: Het aanleggen van een gazon is al snel een prijzige investering. Wanneer je kiest voor graszoden zal je in ieder geval een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je kiest voor kunstgras.
  • Beter voor kinderen en huisdieren: Mocht je een tuin hebben die veel gebruikt wordt door huisdieren of jonge kinderen dan is gras de slimmere keuze. Omdat gras direct in verbinding staat met de ondergrond is het een stuk zachter, dit is in het geval van ongelukken erg fijn. Ook zijn de rubberen korrels die in kunstgras zitten niet optimaal wanneer er huisdieren of jonge kinderen door de tuin lopen. Als deze in de mond terecht komen kan dit vervelende gevolgen hebben.

Naast een hoop voordelen heeft echt gras ook wat nadelen. Het onderhouden van een strakke grasmat is een vrij intensieve taak. Er moet gemaaid, bewaterd, gezaaid en bemest worden om de grasmat mooi groen en strak te houden. Bij kunstgras heb je dit probleem niet. Ook is het verwijderen van onkruid een arbeidsintensieve taak. Een echte grasmat kan ook vervelend zijn wanneer jijzelf of iemand in jouw huishouden veel last heeft van hooikoorts. In het hooikoortsseizoen kan echt gras dan voor een hoop narigheid zorgen.

Aanleggen grasmat

Het aanleggen van een grasmat is een flinke taak, maar dat betekent niet dat je zelf niet aan de slag kan! Verricht voor het aanleggen wel even het nodige onderzoek. Voor een mooie grasmat heb je naast groene vingers namelijk ook de juiste kennis nodig. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om in de winter te starten met het aanleggen van een nieuwe grasmat. De reden hiervoor is dat graszoden krimpen wanneer het vriest en dan niet gesneden kunnen worden. Dit snijden is nodig om ze in de juiste vorm te krijgen voor jouw tuin. Ook heeft het nieuwe gras moeite met wortelen in een bevroren bodem. De ideale periode voor het aanleggen van een nieuwe grasmat loopt van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober. In het voorjaar kunnen graszoden profiteren van stijgende temperaturen, regelmatige regenval en een toename in het aantal zonuren. In het najaar profiteert de grasmat ook van hoge temperaturen maar ook van veel bodemactiviteit.

Bij het aanleggen van een natuurlijke grasmat komt dus een hoop kijken. Ook een kunstgras gazon leg je er niet zomaar in. Hiervoor moet een zandbed aangebracht, ingewaterd en uitgevlakt worden. Pas als dit helemaal goed gedaan is, kan je starten met het kunstgras. Een hoop werk dus! Gelukkig zijn er door heel Nederland een hoop enthousiaste hoveniers die graag met jouw tuin aan de slag willen gaan. Zo kan je in heel Friesland terecht bij Miedema Hoveniers, deze hovenier kan bij jou in de tuin aan de slag met zaaien, graszoden leggen en duurzaam kunstgras! In omgeving Utrecht kun je voor tuinaanleg, ontwerp en renovatie terecht bij Verdi Tuinen en in de provincie Noord-Brabant is er Bersselaar Groen. Vanuit Rosmalen legt Bersselaar Groen niet alleen maar grasmatten aan, maar ook beregeningsystemen. Deze systemen zijn ideaal voor het verzorgen van de beregening in heel jouw tuin, op deze manier wordt het gazon automatisch van genoeg water voorzien en maken gele plekken zelfs in de heetste dagen van het jaar geen kans.

Wil jij een artikel plaatsen?

Mail naar: mail@allesinenomjehuis.nl