Bouw en verbouw

Het ventileren van de kruipruimte

Een kruipruimte lijkt iets van het verleden. Veel moderne huizen hebben namelijk geen kruipruimtes meer. De kruipruimte diende oorspronkelijk als een buffer tussen de koude ondergrond en de vloer. Na de introductie van de betonnen vloer verloor de kruipruimte zijn nut en verdween deze uit modernere huizen. Toch zijn er nog een flink aantal huizen in Nederland die nog steeds een kruipruimte hebben. Hoewel de kruipruimte voor deze oudere huizen nog wel van nut is, kan deze wel zorgen voor tal van verschillende problemen. Denk aan vochtschade, vieze luchtjes, ongedierte en schimmel.

De grote boosdoener: vocht!

De problemen vanuit de kruipruimte worden veroorzaakt door vocht. Dit klinkt misschien gek, aangezien de kruipkelder onder de grond ligt en erg afgesloten is. Toch kan vocht op een paar manieren in de kruipruimte terecht komen. Zo kan het zijn dat grondwater via de vloer in de kruipruimte optrekt. Dit grondwaterprobleem is gemakkelijk te verhelpen met bodemisolatie. Deze isolatie zorgt ervoor dat de kruipruimte gescheiden blijft van de ondergrond.

Een ander probleem is regenwater. Het komt voor dat er ergens een gat is ontstaan dat direct naar de kruipruimte leidt. Hierdoor kan er water de ruimte binnenkomen. Alleen de gaten dichten is niet voldoende. Het water moet namelijk de kruipruimte ook weer kunnen verlaten. Bijvoorbeeld door goede ventilatie.

Gevolgen voor je woning

De gevolgen van vocht in jouw kruipruimte verschillen enorm. Zo kan het vocht zelf al voor problemen zorgen. Het kan verder de woning intrekken met vochtschade en vlekken op muren of plinten als gevolg. Een ander risico is schimmelvorming, veroorzaakt door stilstaand water. Ook deze schimmels kunnen verder de woning intrekken en zijn vaak de reden voor stankvorming. Naast nare luchtjes kan schimmel ook de oorzaak zijn van ongedierte in huis. Schimmels kunnen als voeding dienen voor insecten die daarna jouw woning in kruipen. Insecten of ongedierte kunnen een open kruipruimte ook gebruiken als schuilplaats en wanneer er veel stilstaand water aanwezig is willen muggen of andere insecten de kruipkelder ook vaak gebruiken als broedplaats. Van een beetje vocht komt dus een hoop narigheid.

De oplossing voor jouw kruipruimte

De oplossing voor vocht wat vanaf buiten jouw kruipruimte binnenkomt is eigenlijk vrij simpel. Met een goede ventilatie wordt er een luchtcirculatie op gang gebracht die ervoor zorgt dat vocht de kruipruimte kan verlaten. Het ventileren van een kruipruimte begint altijd met een inspectie van de ruimte. Er moet goed nagedacht worden over de plaats van de ventilatiekokers, zodat de luchtcirculatie daadwerkelijk het probleem verhelpt. Nadat dit plan gemaakt is, worden de kokers toegevoegd. De locatie heeft vervolgens invloed op wat voor koker er gebruikt wordt. Op deze manier kan er geen regenwater direct de kruipruimte inlopen. Door goede ventilatie wordt de condens opgelost en blijft de kelder droog.

Kruipruimtes ventileren

Het ventileren van de kruipruimte is een klus die je in principe zelf aan kunt pakken. Echter moet er een goed doordacht plan gemaakt worden. Dit kan je het beste aan professionals overlaten. Voor ventilatie in de Randstad kan je bijvoorbeeld terecht bij de Isolatiespecialist. In Gelderland is dit Overmaat. Woont u in Noord-Brabant? Dan is de Kruipruimte ventilatie specialist het aangewezen adres.

Wil jij een artikel plaatsen?

Mail naar: mail@allesinenomjehuis.nl